Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Att dricka läsk i blindo är kul. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

sodastream

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Vissa bryr sig inte. Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en smak med svenska anor

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Man känner lätt igen den. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det går lika bra med läskkocentrat. Champis heter då Fruktis, finns på allt-fraktfritt.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Välj fritt. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har levererat i 30 år. Företag som AGA kan inte konkurrera då marginalerna är för låga.

Vikingsoda gjorde en kupp. De ville ge Aromhuset en match. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Till det använder du bara några droppar koncentrat.

Koncentrat med smak

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Du får en mycket intensiv smak. Därmed så kan man också säga att det faktiskt är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett smak.

Aromhusets koncentrat smakar ännu mer. Sockerhalten reduceras med 80 %. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Frukten innehåller ju kostfibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Det betyder att du kan göra egen Pommac. Jämför smakerna med ett blindtest.

Vi kan läsk i Sverige. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Än idag är vi med i toppen. Men utländska företag köper upp fler av våra svenska bryggerier.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

De största konkurrenterna idag är Champis och Pommac. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. Om du vill handla koncentratet ska du leta efter namnet Fruktis.

Fruktsoda ska lukta lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Bättre än alla andra.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Pripps har hållit på kvaliteten.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. De får täcka för ögonen. Duka sedan fram testet. Nämn namnet på dessa.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sedan får de ge sitt utlåtande.

När testet är klart så visar du svaret. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. champis läsk Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det kommer att bli både kul och gott.