Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

sodastreamer

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Det kanske inte har någon betydelse? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är som en smak av Sverige

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Det doftar en välbekant doft. Du kan uppleva smaken av Pommac på andra sätt än i en flaska.

Du kan lika gärna köpa läskkoncentrat och använda för att göra egen läsk. Om du vill köpa champis hos allt-fraktfritt.se så ska du leta efter Fruktis.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Du kan göra Pommac och Champis hur du vill. Du får välja. När du använder dig av koncentrat så kan du vara innovativ och blanda som du vill. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Välj också hur mycket kolsyra du vill ha.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har varit i branschen i tre decennier. Stora tillverkare som Sodastream och AGA kan inte vara med för varuhusen kräver så låga priser att enda möjligheten är att använda billiga sötningsmedel och ingredienser.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De började att konkurrera med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Läskkoncentratet spädes 1 + 7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Fullpackad med smak

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Du får en mycket intensiv smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Julmusten till trots.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Först är sockret reducerat med 80%. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Förhållandet mellan frukt och juice fungerar på ungefär på samma sätt. För frukten innehåller kost-fibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Det kan vara kul att testa.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Men utländska företag köper upp fler av våra svenska bryggerier.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Pommac och Champis är konkurrenter. Båda är en typ av fruktchampagne. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. Om du vill handla koncentratet ska du leta efter namnet Fruktis.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Innan bryggeriernas dagar såldes all läsk på apotek. Pripps har varit bäst.

Så kan du testa läsk hemma

Bjuda in lite folk som vill ha kul. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Berätta vilka varumärken det är.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. Alla får testa utan att se varumärket. Sedan får testpersonerna svara.

När testet är klart så visar du personen vad det var. Du kan räkna med att det kommer att bli rätt på Pommac men att Champis och tuttifruttismaken lätt kan förväxlas. Gör en tävling av det. hemläsk Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Eller så skippar du testet och bjuder på Pommac och Champis. Det blir gott.